Студиска посета во Солун

Програма за градење капацитети – Адаптација кон дигиталната промена

Студиска програма

Датум: 12-18 јули 2021 година

12 јули, понеделник, ден на пристигнување (Солун, Грција)

18:00  Пристигнување на учесниците1

9:00-22:00 состанок за добредојде (Capsis Hotel Roof Garden)

13 јули, вторник, работен ден 1 (хотел Capsis)

Модул 1: Како да се развие имерзивно искуство?

10:00-10:30 Воведна сесија

Д -р Ефстратиос Стилијанидис, проректор, АПТД -р Христос Фрагкониколопулос, проф. по меѓународни односи, АПТ, директор на проектот

10:30-11: 30 Културна комуникација и културни организации: Како давоспостави и спроведе ефективен план за комуникација.

Јоана Куцунану, специјалист за односи со јавноста, амбасада на Соединетите држави

11:30 – 12:30 Културна комуникација во новата ера. Како да направите разлика?Макис Монастиридис, раководител за финансирање на маркетинг и спонзорство, концертна сала во Солун

12:00-12:30 Пауза за кафе

1230-13:30 Културниот сектор создава нови патеки за вклучување на публиката во светот на дигиталниот пост-КовидСтела Циарвула, менаџер на област, Action AID Hellas

13:30-14:00 Завршна дискусија

14:00-18:00 Ручек и слободно време

18:00-20:00 Тура низ Солун (место за состанување Хотел Капсис)

14 јули, среда, работен ден 2 (хотел Capsis)

Модул 2: Користење дигитална алатка за подобрување на искуството во културата

10:00-11:00 Социјални роботи и нивна примена во културното наследство

Д -р Никос Фачантидис, проф. по информатичка технологија и континуирана едукација, Универзитет во Македонија

11: 00-12:00 Nexto.io-самоуправувани културни искуства Тадеј Штрок, Навирпо д.о.о

12:00-12:30 Пауза за кафе

12:30-13:30 Ксениос: Комбинирана платформа за заштита и промоција на културни и туристички локалитети

Д -р Димитрис Ставракудис, АПТ постдокторски истражувач во Лабораторија за управување со шумите и далечинско набудување

13:30-14:30 О-ГРАД: Создавање мултимедијални артикли за промоција на културнитеи наследните аспекти на модерните општестваД -р Шаралампос Саманцис, проект -менаџер на ЕУ во Центарот за учење „Долг живот“, Универзитет во Тесалија

14:30-16:00 Ручек и слободно време

16:00-17:00 Активности на проектот- планирање на следните чекори- изработка на модел и идеи за идеи

15 јули, четврток, работен ден 3, Екскурзија до Археолошкиот парк на ДИОН

08:30- Поаѓање до ДИОН(организиран превоз со АУТ- место за состанување Хотел Capsis)

10: 00-12: 00 Посета на Археолошкиот парк на ДИОН

12:30 Поаѓање за Катерини

13:00-19:00 Дружење и слободно време

19:00-19:15 Поаѓање за Солун  

16 јули, петок, работен ден 4, 5 -то меѓународно медиумско лето во Солун(Центар за дигитална трансформација и вештини за дигитални вештини DT & S)

09:15- Поаѓање до Центарот за дигитална трансформација и дигитални вештини (организиран превоз од АУТ- место за состанување Хотел Capsis)

10:00-10:45 Дискурзивна јавна дипломатија: Затворање на јазот помеѓу тиекои „знаат“ и оние кои „не знаат“

Д -р Христос Франгониколопулос, Проф по меѓународни односи, АПТ

10:45-11:15 Пауза за кафе

11:15-12:00 Одржливо иновативно новинарство и нови деловни модели

Д -р Ренате Шредер, директор на Европската федерација на новинари

12:00-13:00 Платформирање на нашиот секојдневен живот во време на криза

Д -р Нело Барил, професор по медиумски студии, Универзитет IULM во Милано

13:00-14:00 Пауза за ручек

14:00-14:45 Конвергенција како моќ за подобрување во медиумското производство

Д -р Питер Какс, асистент за настава и истражувач, студии за комуникација со медиуми, Универзитет во Марибор

16:00-19:00 Слободно време

19:00-20:30 Прошетка по брегот

17 јули, сабота, работен ден 5, Студиска посета на Византиски музеј и работилница (хотел Capsis)

10:00- Поаѓање во Византиски музеј(организиран превоз со АУТ- место за состанување Хотел Capsis)

10: 35-13:00 Посета на Византискиот музеј

13: 00-16:00 Ручек и слободно време

16: 00-17:00 Работилница – Сесија проектни активности

Подготвување на модел за соработка со поттикнување приказни за културно наследство на Западен Балкан (случај Стоби, Емона и Виминациум)

17:00-17:30 (пауза за кафе)

17:30-18:00 Immersium.eu изготвување приказни

18:00-20:00 Слободно време

20:00-23:30 Вечера(во организација на АПТ)

18 јули, недела, ден на заминување

11:00 -12:00 Индивидуални средби помеѓу партнери, координатор Blink 42-21

12:00- Заминување